Akuuttia lymfoblastista leukemiaa (ALL) ilmenee Suomessa vuosittain noin 80 tapausta. Sairastuneista suurin osa on lapsia tai nuoria. 3–5 % tapauksista todetaan alle vuoden ikäisillä lapsilla. ALL onkin lasten ja nuorten yleisin syöpäsairaus.
ALL:n hoito on jo nykyisellään erittäin tehokasta ja jopa 90 prosenttia potilaista paranee. Hoitoa voidaan kuitenkin vielä kehittää vähentämällä solunsalpaajahoidon määrää ja siten pienentää haittavaikutusten riskiä hoidon aikana ja sen jälkeen sekä tarjoamalla uusia hoitomuotoja niille potilaille, joita ei vielä pystytä parantamaan. ALLTogether1 (ATG) -hoitotutkimus pyrkii vastaamaan näihin hoidon kehittämiskohteisiin.
ATG-hoitotutkimuksen on suunnitellut ja kehittänyt 14 Euroopan maan (Ruotsi, Norja, Tanska, Suomi, Islanti, Liettua, Viro, Saksa, Iso-Britannia, Irlanti, Portugali, Ranska, Alankomaat ja Belgia) leukemian hoitoon perehtyneet lääkärit. Tutkimushanketta johdetaan Tukholman Karoliinisesta yliopistosairaalasta.
Vuosina 2020–2026 tutkimukseen pyydetään osallistumaan noin 7 850 lasta ja nuorta aikuista (1–45-vuotiaita). Mukaan tavoitellaan noin 300 suomalaista potilasta, joilla on diagnosoitu ALL ja jotka asuvat tutkimukseen osallistuvissa maissa. Suomessa hoitotutkimus on avoinna kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa.
Suomen päätutkijoina toimivat Helsingin yliopistollisen sairaalan lastenhematologi ja dosentti Mervi Taskinen sekä hematologi ja dosentti Ulla Wartiovaara-Kautto. Tämän lisäksi kussakin suomalaisessa yliopistosairaalassa on paikallinen vastuulääkäri. Hematologinen biopankki on ollut hankkeen yhteistyökumppani alusta alkaen.
”ALLTogether hoitotutkimuksen puitteissa tullaan mm. syventymään tunnettuja geneettisiä muutoksia kantavien leukemiakloonien biologiaan, ylläpitohoidon lääkepitoisuuksien ja potilaan lääkeainemetaboliaa säätelevään genetiikkaan sekä myös T-soluisen ALLn biologiaan”, Mervi Taskinen kertoo.
ATG on ALL:n hoito-ohjelma, jota kutsutaan hoitotutkimukseksi, koska hoidon aikana ja sen jälkeen kerätään tietoa, miten hyvin ALL reagoi hoitoon ja miten potilas voi. Tutkimuksen tavoitteena on arvioida ja parantaa lasten ja nuorten aikuisten hoidon vaikuttavuutta ja elämän laatua ALL-hoidon aikana ja sen jälkeen. Samalla pyrkimyksenä on oppia lisää taudin biologisista ominaisuuksista, jotta sitä voidaan hoitaa entistä paremmin tulevaisuudessa.
Potilailta pyydetään tutkimushankekohtaisen suostumuksen lisäksi biopankkisuostumus. Suostumuksensa antaneilta potilailta kerätään veri-, luuydin- ja ihobiopsianäytteitä taudin diagnoosihetkellä sekä hoitojen aikana. Biopankissa luuydinnäytteestä eristetään mononukleaariset solut, joita pakastetaan sekä elävinä että solupelletteinä yhteensä 40 erää. Osa verinäytteistä sentrifugoidaan plasman ja seerumin erottamista varten, osa pakastetaan sellaisenaan DNA-eristystä varten. Ihobiopsia pakastetaan DNA-eristystä varten.
Syntyneistä näyte-eristä puolet merkitään ATG-tutkimuksen käyttöön. Loput näytteet ovat kaikkien tutkijoiden saatavilla biopankin normaalien lupa- ja näyteluovutuskäytänteiden mukaisesti. Näytekeräys on käynnistynyt tehokkaasti ja 5/2022 mennessä biopankkiin oli kerätty näytteitä 58 potilaasta.
Comments are closed.