Kuusituhatta FinnGen-tutkimuksessa mukana olevaa biopankkinäytteen antajaa tulee lähiaikoina saamaan kutsun osallistua uusiin kyselytutkimuksiin. Kyseessä on ensimmäinen FinnGenin lisätutkimus, jossa osallistujiin otetaan suoraan yhteyttä biopankkien kautta. Tutkimus hyödyntää uutta OmaBiopankki-palvelua.
Kirjoitus julkaistu alunperin 10.2.2021 FinnGen -tutkimuksen sivuilla.
FinnGen-biopankkitutkimuksessa hyödynnetään biopankkien keräämiä DNA-näytteitä sekä kansallisista terveysrekistereistä saatavaa tietoa biopankkinäytteenluovuttajien terveydentilasta. Kansallisten rekisterien kautta ei kuitenkaan saada kaikkea terveystutkimuksen kannalta oleellista tietoa, kuten tietoa osallistujien elintavoista. On myös monia sellaisia lääketieteen osa-alueita, joita terveysrekistereistä saatavan diagnoositiedon avulla ei pystytä luotettavasti tutkimaan.
Biopankkisuostumuksen yhteydessä osallistujilta kysytään myös lupaa ottaa heihin myöhemmin yhteyttä mahdollisten lisätutkimusten osalta. Tällä viikolla alkavaan pilottitutkimukseen kutsutaan kuusituhatta sellaista biopankkinäytteen luovuttajaa, jotka ovat antaneet suostumuksen lisätutkimuskutsuihin ja jotka ovat jo mukana FinnGen-tutkimuksessa. FinnGen-tutkijoilla ei ole tietoa osallistujien henkilöllisyydestä, joten kutsut tutkimukseen tulevat biopankkien kautta. Tässä ensimmäisessä lisätutkimuksessa mukana ovat Auria Biopankki, Helsingin Biopankki ja Tampereen Biopankki, joista kukin lähettää kutsun 2000 biopankkinäytteen luovuttajalle.
Kutsuttavat saavat – niin halutessaan – osallistua kahdesta kyselystä muodostuvaan uuteen tutkimukseen: elintapoja ja muita terveyteen liittyviä taustatietoja kartoittavaan sähköiseen kyselyyn sekä internetin kautta tehtäviin toiminnallisiin testeihin, jotka mittaavat mm. reaktionopeutta ja päättelykykyä. Osallistujien antamat uudet tiedot yhdistetään ilman tunnistetietoja pseudokoodin avulla FinnGenin nykyiseen tutkimusaineistoon. Lisäksi ne talletetaan biopankkiin, jolloin niitä voivat jatkossa hyödyntää myös muut tutkimushankkeet biopankkilaissa säädetyllä tavalla.
Nyt kerättävällä uudella tiedolla tarkoituksemme on selvittää, miten elämäntavat, henkilökohtaiset ominaisuudet ja mieltymykset yhdessä geneettisten tekijöiden kanssa vaikuttavat sairastumisriskiin ja mahdollisten sairauksien kulkuun. Uuden tutkimustiedon keräämisen lisäksi tavoitteena on ollut myös kehittää biopankkinäytteen antajien tavoittamiseen ja kyselytutkimuksien toteuttamiseen liittyviä teknisiä ratkaisuja. Tutkimuksessa pilotoidaan uutta OmaBiopankki-palvelua, jonka kehityksestä on vastannut Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB. Palvelu on kehitetty yhdessä biopankkien, sairaanhoitopiirien ja FinnGen-tutkimushankkeen kanssa. OmaBiopankki on digitaalinen biopankkipalvelu, joka mahdollistaa monipuolisen biopankkien, tutkimuksiin kutsuttavien ja tutkimushankkeiden välisen yhteydenpidon verkossa turvallisesti.
Kyselytutkimuksesta saatavien kokemusten perusteella FinnGen saattaa jatkossa kutsua biopankkien kautta huomattavasti suurempia määriä osallistujia mukaan lisätutkimuksiin. Lue lisää FinnGenin lisätutkimuksesta täältä.
Comments are closed.